Hjärtchakrat – Din inre röst

Foto av Puwadon Sang-ngern pu00e5 Pexels.com

Hej! Allt väl med dig? Håller tummarna för att även du haft en fin vecka med solen som sällskap. Vädret precis som livet upp och ner. En berg och dalbana där det bara är att spänna fast bältet, andas och hänga med.

Idag har vi kommit till mitt favorit chakra. Nämligen hjärtat. Ett ord som kan betyda så mycket, har du tänkt på det. När jag hör ordet hjärta tänker jag på ett rött hjärta som det här ❤. Undrar vilket som fick namnet först detta eller det organ som sitter varmt inbäddat i bröstkorgen. Förutom det kan man beskriva någon som en person med mycket hjärta. Eller att något är hjärte värmande. Kärt barn har många namn.

Hjärtat chakrat sitter mellan fjärde och femte bröstkotan. På samma plats som organet hjärtat sitter. Det har på något vis blivit en sanning att hjärtat sitter på vänster sida. Vilket inte stämmer riktigt stämmer. Den vänstra sidan är dock större. Färgen är inte som man kan tro röd utan grön här i väst medans det i öst sägs vara guld eller klar rött.

Vilka kroppsdelar som tillhör känns logiskt när man vet. Det handlar om hjärtat så klart. Men även om lungor, bröstkorg, rygg samt hela armarna ända ut till fingerspetsarna.

Thymuskörteln som är kopplad hit har en viktig del att spela i vårt immunförsvar. Kan det vara därför vi oftast mår bra när vi lyckliga?

Foto av Sora Shimazaki pu00e5 Pexels.com

Vi har i bloggen hittills tagit oss an tre chakra. De har varit feminina, grundande. Nu har vi lämnat dem och hamnat i det chakra som skapar balans mellan de nedre grundande och de övre mera flyktiga. I hjärtat hittar vi ovillkorlig kärlek men även medkänsla och förlåtelse.

BALANS

När det fjärde chakrat är i balans känner du medkänsla med andra människor och djur. Det behöver inte betyda att du håller med dem och förstår allt de känner. Bara att du accepterar att vi alla är olika. Har du någon gång varit kär, i positiv bemärkelse? Då vet du hur det känns att ha ett öppet fjärde chakra. Plötsligt ser man skönhet i både människor, djur och natur som man kanske inte annars tänker på.

Förlåtelse är svårt för de flesta av oss. Särskilt när vi blivit ordentligt sårade. I balans blir det lättare och genom att förlåta förlåter du även dig själv. Det behöver inte betyda att du accepterar personens handlande. Du accepterar det som hänt. Friar dig själv från skuld. Tar lärdom och släpper taget. Ja vet det låter enkel men det är det givetvis inte.

Elementet är luft. Skapar rymd och lätthet inte bara i hjärtat utan i sättet vi ser på oss själva och andra. Att inte döma, att inte anklaga. Det skapar plats i bröstet och för det lättare att andas. Kanske upplevs hjärtat som lite mesigt där allt är rosa. Men att tala från hjärtat, ett uttryck du säkert hört, handlar inte om att bara hålla med och säga det andra förväntar sig. Det handlar om att vara sann mot sig själv och mot andra. Att vara ärlig. Vem har väll inte hört någon säga något välmenande och känt att de inte menar ett ord. Eller sagt några få ord som får oss att bli alldeles varma om hjärtat.

Foto av Gary Barnes pu00e5 Pexels.com

Inte bara genom ord kan vi märka kraften från vårt hjärtchakra. Minns du att händerna var kopplade hit. Sinnet är dessutom känsel. Då blir det även förståenligt att sinnet för hjärtchakrat är känsel. Genom en hand på axeln eller en kram möter vi den andres hjärta och kan på så vis förmedla både medkänsla och kärlek ovillkorligt. En beröring säger många gånger mer än uttalade ord. Åter igen måste beröringen vara sann annars blir den troligtvis avslöjad.

OBALANS

Att vara på en plats där hjärtchakrat är i obalans är ingen trevlig plats att vara på. Det blir trångt i bröstkorgen och det gör fysiskt ont i hjärtat. I sådana tillfällen är det lätt att bli känslokall. Hålla folk på avstånd. Inte våga lita på sina känslor och misstro vänliga ord eller handlingar. Samtidig finns behovet av bekräftelse något som gör oss sårbara. Rädslor för att bli lämnad.

Obalanserna kan komma från tidigare händelser där sorg och saknad blivit kvar.

Obalanserna kan fysiskt visa sig som hjärtsjukdomar, lungproblematik och högtblodtryck. Psykiskt som depression självömkan och avundsjuka.

HUR KAN MAN SKAPPA BALANS I SITT HJÄRTCHAKRA

Foto av Andrea Piacquadio pu00e5 Pexels.com

Det allra första som kommer till mig är dans. Det finns inget som är så frigörande. Det får gärna vara lite fart så hjärtat får jobba lite extra. Dans kan göras varsomhelst. I köket, på gymmet, i skogen, på fest eller på stranden. Med dagens teknik så är det bara att plugga in hörlurarna eller sätta på den medhavda högtalaren och rocka loss. Såklart väljer du din favorit musik.

Foto av Tim Samuel pu00e5 Pexels.com

KATT OCH KO

Stå på alla fyra. Händerna under axlarna och knäna under höft. Andas in och svanka med ryggen samtidigt som du tittar uppåt. Andas ut skut rygg och dra hakan mot bröstet. Långa djupa andetag genom näsan. 1-3 min Vila Aktiverar hela chakra systemet men är fantastisk för hjärtat.

AXELRULLNINGAR

Sitt med korslagda ben eller på en stol. Vila händerna på knäa. dra axlarna uppåt, bakåt, framåt och nedåt. Bilda stora cirklar. Andas ut när du går neråt och in när du går upp. 1-3 min Vila

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

MEDITATION

Precis som i tidigare avsnitt kan du använda det ljud/mantra som är kopplat till hjärtchakra (Yam) eller skapa ett eget. Sitt på golvet med korslagda ben eller långt fram på en stol.

Idag har jag länkat till en meditation för hjärtat med Satnam Kaur som jag tycker mycket om. Innan du startar musiken så ta gärna en liten stund och landa genom några djupa andetag. Sätt dig ner i skräddar sits eller på en stol. Lägg vänster hand över hjärtat och sedan höger ovan på den. Här kan du välja om du vill sjunga eller bara lyssna. När man sjunger skapas vibrationer som förs vidare ut i kroppen för den som vill.

SAMMANFATTNING

  • Plats – mellan fjärde och femte bröstkotan vid hjärtat
  • Färg – Grön
  • Grundmantra – Yam
  • Sinne – Känsel
  • Element – Luft
  • Körtel – Thymus körteln
  • Kroppsdelar – Hjärta, lungor, rygg, armar och händer
  • obalanser – Hjärt- och lungsjukdomar, högt blodtryck, astma och allergi. Depression och självömkan
  • Förlåtelse, medkänsla och ovillkorlig kärlek

Jag vill lämna dig denna gång med något att fundera på. Ta en en resa från huvudet ner i hjärtat och lyssna på din inre röst. Vad säger den när du står inför ett beslut. Det behöver inte vara något stort och svårt det kan handla om en så enkel sak som vad du vill ha för mat eller om du ska svara ja till den där fikan med kompisen.

Med det önskar jag dig en härlig helg och fin kommande vecka. Ta hand om dig och de dina så hörs vi snart igen.

Kram❤

EvaMay / Norimi

Ps Kom ihåg att detta inte är något du använder för att bota. Är du sjuk bör du vända dig till en läkare för hjälp och råd. Att balansera chakrasystemet är ett verktyg för dig att göra din vardag lättare och förebygga inför framtiden. Ds

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s