Halschakrat – Svårt att säga nej?

Foto av Karolina Grabowska pu00e5 Pexels.com

Hej! Hoppas att du haft en bra vecka med värme och kanske en känsla av att sommaren är på väg. som bilden skvallra om är det denna vecka dags för den femte chakra punkten som du hittar i halsen. Färgen är blå vilket för tankarna till luft vilket på sätt och vis stämmer. Men i denna blogg tar vi oss längre ut nämligen till rymden. Vi har lämnat den delen av chakra systemet som man talar om som grundande och fortsätter från det balanserade hjärtchakrat den övre triangeln. Den som handlar mer om det subtila. Det man inte kan ta på.

Du som smugit lite i förväg vet att nästa chakra är pannan och tror kanske att det jag uttrycker härnäst är en miss. Men det är faktiskt hörseln som är sinnet i halschakrat. Du kommer snart att förstå logiken i det. Innan vi kommer dit fortsätter vi med de kroppsdelar som är kopplade till hals chakrat. Hela halsen vilket även involverar nacken är logisk lika som stämband, käkar och mun. En del till ska räknas hit. Kan du gissa vilken?

Foto av Andrea Piacquadio pu00e5 Pexels.com

Det är faktiskt öronen så nu är hörseln plötsligt mera logisk.

Genom stämbanden skapar vi ljud som vibrerar ut i kroppens celler. på så sätt påverkar det oss både fysiskt och mentalt. Det speciella ljud eller mantra som är kopplat till halschakrat är Ham.

Funktionerna för halschakrat är kommunikation, kreativitet och sanning. Här handlar det om hur vi kommunicerar med varandra.

Balans

När halschakrat är i balans kan vi kommunicera på ett öppet och otvingat sätt. Föra bra dialoger där vi vågar stå för våra åsikter och argumentera för vår sak. Det handlar förstås inte bara om att kunna tala inför andra på ett otvunget sätt. Den inre dialogen och ärligheten till sig själv är en viktig del när man talar om halschakrat.

Ett öppet chakra gör det enkelt att lyssna till det fjärde chakrat, hjärtat, att våga säga nej och sätta sig själv i första rummet. Är sång något man brinner för blir uttrycket starkare och större när chakrat är i balans. Fundera lite på vilka personer i din omgivning eller på tv som du tror har ett öppet halschakra.

Foto av JJ Jordan pu00e5 Pexels.com

Obalans

Tänk dig nu en person som är tyst och ofta håller sig i bakgrunden. När denne ska säga något är rösten tyst och hakan åker ner som om denne vill skydda halsen. Att inte lyssna på sin inre röst är en obalans precis som blyghet.

Hur kan det gestalta sig i kroppen kanske du undrar nu? Hals ont och besvär med mandlarna är några obalanser som kan dyka upp. Smärta och stelhet i nacken. Besvär i munhålan är ytterligare några.

Sköldkörteln och parasköldkörteln som sitter nedanför struphuvudet på varsin sida om strupen. Därför säger man att sjukdomar som struma och andra sköldkörtelrelaterade sjukdomar är kopplade till just halschakrat.

Foto av Oleg Magni pu00e5 Pexels.com

Hur skapar man balans i det femte chakrat?

Ska man sjunga mer eller hålla flera tal? Varför inte. Men om man tycker att det är väldigt jobbigt kan man göra anda saker för att stärka halschakrat och göra det enklare och mindre läskigt att uttrycka sig inför andra.

Foto av EKATERINA BOLOVTSOVA pu00e5 Pexels.com

Yoga övning: Huvudvridning

Sitt bekvämt med benen i kors eller längst fram på en stol. Rak rygg. Ta några djupa andetag genom näsan. Blunda och tänk dig att du fokuserar blicken mellan ögonbrynen. Nästa gång du andas in vrider du huvudet åt vänster för att sedan på utandning vida huvudet åt höger. Fortsätt så i 1-3 min vila sedan. Huvudet är rakt under hela övningen. Utför övningen långsamt och takt med andetaget

Yoga övning: axel lyft

Sitt som i föregående övning, blunda med fokus mellan ögonbryning. Andas in och lyft vänster axel mot örat så högt du kan samtidigt som vänster pressas nedåt. På utandning byter du och lyfter upp höger axel samtidigt som vänster pressas ner. Låt de långsamma andetagen styra övningen. Fortsätt i 1-3 min Vila.

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

Meditation

Som vid de andra chakra punkterna kan du använda grundmantrat i din meditation. I detta fall Ham

I am

Idag vill jag dela med mig av en mantra meditation. En meditation där du kommer i kontakt med det obegränsade. Att du är essensen av sanning. Men handrörelser flyttar du gränserna för det som är möjligt.

Sätt dig ner med korslagda ben eller längst ut på en stol utan armstöd. Slut ögonen och ta några djupa andetag. Känn på det som är. Ryggen är rak och höger hand vilar på låret du sätter i ihop tummen och pekfingret. Vänster hand mot hjärtchakrat, handflatan inåt. När du sjunger med i mantrat för du vänster hand ut från kroppen och tillbaka mot hjärtat.

Mantrat: I am, i am , i am what i am

I am=jag är I am what i am = jag är vad jag är

Mycket nöje!

Sammanfattning

  • Halschakra – Halsen
  • Sinne – Hörsel
  • Element – Eter
  • Körtel – Sköldkörteln och paraskörteln
  • Färg – Blå
  • Kroppsdelar – Hals, nacke, käkar, stämband, mun och öron
  • Grundmantra – Ham
  • Obalanser . Förkylning, ont i mun och käkar, problem med stämband, halsmandlar och i nacken. Även obalanser kopplade till Sköldkörteln och parasköldkörteln.
  • Kopplat till kommunikation, kreativitet och sanning

Ta hand om dig och lycka till med användningen av de nya redskapen. Om du vill så hörs vi igen nästa vecka.

Önskar dig en underbar helg ❤

EvaMay / Norimi

Informationen om chakrasystemet ska inte användas för att bota sjukdom utan som ett redskap för att få bättre balans i livet. Känner du dig inte frisk bör du kontakta en läkare för att få hjälp med dina besvär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s