Navelchakrat – Din personliga kraft

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

Hej och välkommen till ett nytt inlägg. Hoppas du haft det bra till sist och kanske har du provat några av övningarna för att börja balansera ditt chakra system. Om inte, ingen fara. Det är bara du själv som känner när det är dags. Men kom ihåg att du inte måste gå från o till 100 på en gång. Ta det istället i din egen takt och känn dig fram. Ta bort måsten och tillåt dig att vara nyfiken utan krav på hur, när och varför.

Idag tar vi oss vidare upp längst ryggraden och stannar till straxt nedanför naveln. Här hittar vi navelchakrat. Det sista av de tre feminina grundande punkterna. Även kallat för skimrande juveler. Den gula färgen som symboliserar eldens element ger oss en ledtråd. Vi har nämligen kommit till kroppens energi central. När vi ligger i mammas magen får vi näring genom navelsträngen. Vid födseln klipps den av och en viktig energikälla försvinner. Eller gör den verkligen det. Enligt många finns den kvar och är kopplad till den yttre världen och universum där navelchakrat är det första stoppet. Därav energi centralen. Den fördelar i sin tur vidare energin övriga chakrasystemet. Visst är det häftigt hur man kan dra paralleller till det som händer i våra dagliga liv. Oavsett om källan utanför är en bensinmack där bensinen gör så att bilen går framåt. Lönen som ger oss det vi behöver i for av bostad, mat och kläder. Utan energi flödet uppstår lätt problem. Allt är bara olika typer av energier som fördelas. Om bensinmacken har stängt eller lönen inte blivit utbetald får vi problem. Precis det samma händer om våra chakran inte har ett jämt flöde av av energi.

Foto av Sebastian Voortman pu00e5 Pexels.com

BALANS

När det tredje chakrat är i balans hittar du din personliga kraft. Känslan av att ha makt. Men inte över andra utan över ditt eget liv. Makt att styra skutan i den riktning du vill åka. Tillsammans med den inre styrkan förbättras självkänslan. Här finns oändliga möjligheter att skapa din egen verklighet. Här finns massor av känslor. Genom att skapa balans kan du använda dem till din fördel och uttrycka dem dem på ett bra sätt. Magkänsla är det ett ord du känner igen? För utom det som redan nämnts är självrespekt något stärks när navelchakrat är i balans.

Foto av Liza Summer pu00e5 Pexels.com

OBALANS

Allt som uppnås vid balans kan raseras vid obalans. Då känslor flödar i detta chakra kan de som inte uttrycks riktas inåt. Vilket kan medföra att man blir mindre snäll mot sig själv. Säger till sig själv att man inte duger. Att man är dum, ful eller tjock . Självrespekten försvinner. Man saknar kraft och har svårt för att ta några beslut. Låter därför andra bestämma åt oavsett man tycker det känns bra eller dåligt. I brist på energi kan man söka efter andra källor, som droger, mat och relationer, för att orka med vardagen.

Obalanser har även fysiska uttryck då varje chakra är kopplat till några av kroppens fysiska delar. Magen är en och kan innebära problem med matsmältningen. Likaså magkatarr och magsår. Lever obalanser är andra hälsoproblem som kan uppstå då levern även den är kopplad hit.

Som du läst i tidigare inlägg har de flesta chakra punkterna kopplingar till olika körtlar i vår kropp. När det gäller navelchakrat är det bukspottkörtels som bland annat producerar insulin. När det råder obalans kan det påverka insulinproduktionen som i sin tur kan till diabetes.

Hur kan man balansera sitt navelchakra?

Foto av Karolina Grabowska pu00e5 Pexels.com

Här finns massor av roligt att göra för att skapa flöde. Ett exempel är bilden ovan. Barfota i gräset med en rock ring runt midjan fångar du alla dom tre första chakra punkterna plus några vi inte nämnt ännu. Dessutom är det här och många andra övningar för detta detta chakra suveränt för att stärka både rygg och mage något som är viktigt för oss alla. Vad sägs om att bjuda upp till dans i en eldig salsa! Där om någonstans väcks höfterna och bålen till liv.

Foto av Jonathan Borba pu00e5 Pexels.com

Situps

En övning som hos många framkallar nån sorts hat kärlek. Oavsett vad man tycker är den kanon för navelchakrat

Ligg på rygg med fötterna i golvet. Händerna under huvudet. Andas in. Andas ut och kom upp med överkroppen från golvet. Ryggen rak och du spänner magen då det är den som ska ta dig upp. Nacken är rak och stilla under hela övningen. På utandning kommer du sakta ner i golvet igen. 1-3 min Alt. Raka ben armarna vid sidan. När du kommer upp på inandning strävar du med händerna i benens riktning.

Benlyft Ingen bild

Ligg på rygg med armarna vid sidan av kroppen. Pressa ner svanken i golvet. Andas in och lyft båda benen 30 grader (ca 15-20 cm ovanför golvet) Andas ut och kom sakta tillbaka till utgångsläget. 1-3 minuter

Alternativ: knyt nävarna och placera dem under rumpan.

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

Meditation

Navelchakrats mantra är RAM. En enkel meditation är att placera sig bekvämt på mattan med benen i kors eller på en stol. Slut ögonen. Fokusera på området under naveln. Ta ett djupt andetag in genom näsan. Andas ut och ljuda mantrat RAM och känn vibrationerna i kroppen. Att för sitt inre försöka se en orange färgen vid chakrat, kanske i form av en blomma, fördjupar meditationen ytterligare.

Sitali Kria är en annan meditation för navelchakrat

Du hittar en bekväm sittställning, se ovan Rulla sedan tungan så att den blir som ett rör. När du satt dig tillrätta, slutit ögonen och känner dig redo rullar du tunga och tar sedan ett andetag in genom munnen. När du sedan andas ut gör du det genom näsan. Fortsätt så i minst 3 minuter. Denna meditation ger vitalitet, kraft och styrka till det tredje chakrat.

Meditationen kan även användas när du har feber. Genom att andas in genom den rullade tungan kyls kroppen ner. Hela övningen gör dessutom att hela du går ner i varv och kroppen får chans att läka i lugn och ro.

Samanfattning

  • Navelchakrat hittar du ca två fingrar nedanför naveln
  • Kroppsdelar – Mage, matsmältning, lever, mjälte och galla
  • Element – Eld
  • Sinne – Syn
  • Körtel – Bukspottkörteln
  • Färg – Gul
  • Grundmantra – Ram
  • Obalanser – Magkatarr, magsår, leverskador, diabetes, rädd för att bli avvisad eller kritiserad, känner sig kraftlös och/ eller obeslutsam
  • Kopplat till personlig kraft, makt och vilja

För dig som vill grotta ner dig mer i denna spännande värld finns häftet Chakra systemet att köpa här hos mig. Produkten skickas till din email adress. Pris 245 kr ett kampanjpris från mediyoga.se webbshop

Kom ihåg att detta inlägg inte är till för att bota sjukdom. Här handlar det om att balansera och lära känna sig själv bättre för att förebygga och skapa bättre förutsättningar. Mår du dåligt fysiskt eller psykiskt bör du alltid kontakta en läkare.

Önskar dig en fantastisk helg. på återseende. ❤

EvaMay / Norimi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s