Havregrynsgröt i kastrull

Innan har jag ätit havregrynsgröt som jag bara kokat och haft bär eller sylt till. Men nu har jag varit i Indien och provat lite annorlunda maträtter. Helt veganskt (vilket jag inte är van) och helt fantastisk. Så nu ska det botaniseras bland kryddor, frukter, grönsaker, bönor, gryner och massor av annat ”smarrigt”. är kommer ett recept från Ayurvedisk vegetarisk kokbok av Ruthi Offenbach Ljungberg.

6 dl vatten 6 dl havregryn 1 msk russin 1/4 tsk kardemumma 1/4 tsk ingefära 1 banan 1/3 dl skållade mandlar 1/3 dl ekologisk gammaldags mjölk eller mandelmjölk 2 tsk lönnsirap

Koka upp vatten. Håll i havregryn och sedan russin och kryddor. Sänk värmen och koka sakta i 7-9 minuter. Rör om då och då.

Servera i en skål med skivad banan, mandlar, mjölk och lönnsirap.

Bra för VATA För PITTA – tillsätt 1/4 tsk kanel istället för ingefära För KAPHA – uteslut mjölk och ta honung istället för lönnsirap samt ta lite mera ingefära.

I ayurvedan finns 3 dorsor (kroppstyper). De du ser ovan. Om du inte vet vilken dorsa du är kan du alltid följa VATA. Eller gå in på en sida om ayurveda och gör ett test. Riktigt intressant om jag får säga det själv.

Smaklig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s