Självkänsla & självförtroende

Två ord som kan förväxlas med varandra men som har två olika betydelser. Vet du vad som är skillnaden?

Tro på dig själv

Tidigare i livet har jag inte tänkt så mycket på att det faktiskt är en skillnad. Jag har bara sett det som att om någon verkar trygg och säker på sin sak så har de ett otroligt självförtroende. Och det stämmer nog. Men vad jag aldrig har funderat på tidigare i livet är att dessa personer kanske har ont i magen och kanske svårt att sova innan de ska ha den där lönesamtalet eller berätta för sambon att man måste ställa in besöket hos svärföräldrarna. Det oavsett om de är som du och jag, politiker eller kända personer som vi ser i tv rutan varje dag,

Det vi ser är självförtroendet som kanske kommer av att andra runt omkring, ex fans, vänner, familj eller kollegor, ideligen talar om för personerna att dom är duktiga, kompetenta och karismatiska. Det vi inte ser är att oavsett yrkesroll så är denna människa precis det, en människa som oss andra. Har denna person låg självkänsla säger kanske hens inre röst. Dom säger att jag ska prata på konferensern för att jag är bra. Men jag vet att dom säger så för att dom själva inte vill. Inte för att jag kan bättre. Dom kanske rentav tycker jag är dålig och vill att jag ska skämma ut mig. Istället för: Va glad jag blir att dom valt mig att tala. Jag älskar ju det och vet att jag gör det bra.

Känner sig personen sig trygg i vetskapen om att hen gör ett bra jobb och därför inte behöver yttre bekräftelse. Då har personen en bra självkänsla.

Dom flesta av oss idag har ett stort behov av yttre bekräftelse i form av en klapp på axeln, många likes på facebook, komplimanger om utseende, mera lön eller genom att stega uppåt på karriärs stegen. Det är absolut inget fel i det.

Men det kan vara klokt att hålla koll på den där självkänslan. En stark grund trygghet, att tycka om den du är och känna tillit till det. Då blir det lättare mera glädjefyllt att nå dina mål och uppfylla dina framtids drömmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s