ADVENTSKALENDER LUCKA 17

Nu har jag landat hemma igen efter en härlig jobb helg på Loka Brunn. Ojojoj va fint det är där. Och så stilla. Det är verkligen något trollskt med bergslagen. Något som inte kan beskrivas med ord eller bild. Man måste uppleva. Njuta av skogen med alla dofter och färger. Ingen årstid är den andra lik. Och mitt i detta trolska bergslagen mellan de två sjöarna Norra och Södra Loken ligger alltså vackra Loka Brunn. För er som inte vet så har jag ett långt förflutet genom att ha arbetat brunnen. Min första lön fick jag år 1985. Ja jag vet det låter som rena stenåldern. Men Loka Brunn är äldre än så. Visste du att det vi idag dricker ur flaskor med tillsatt bubbel har varit bergslagens guld i långa tider. Hit vallfärdade folk med hus och hem för att börja om på nytt. I Bergslagen där vattnet var rent och klart och som kunde bota sjuka. Därför slog brunnen år 1726 upp sina portar och är idag en av sveriges älsta kurorter.

Riktig fart blev det på kurorten efter att kung Adolf Fredrik kom till Loka Brunn år 1761 för att bota sin migrän. Han blev beordrad att dricka 6 liter vatten per dygn. Detta blev för mycket för kungen som rymde. Men Drottning Louisa Ulrika hade en annan åsikt och kung Adolf Fredrik hämtades tillbaka för att avsluta sin behandling och några veckor senare var migränen borta. På brunnen kan du besöka ett av europas tre kurorts museer. Du får en inblick i hur man bodde, hur ett apotek. Dessutom kan du ta en tur in till dåtidens doktor för att beskåda intressanta och vissa mindre trevliga instrument.

Här hittar du mera historia: http://www.sverigeskurortsmuseum.se/Hem__1053.html

Här finns massor att uppleva. Idag är Loka Brunn ett hotell och konferans hotell. Här finns både lokaler, aktiviteter, spaavdelning och underbar mat för att förgylla olika typer av vistelser. Träningshelger av olika sorter bla den du kan boka på Norimi (se lucka 10) Om du vill planera din vistelse med egna aktiveteter finns både gym, grupptränings lokal och flera olika promenad/löp slingor i olika längder. Eller kanske du hellre bara myser i en av de varma poolern eller framför brasan.

Igår fick jag äntligen njuta av Lokas julbord. Det var inte bara smakade gott utan var en ren fröjd för ögat. Så är du sugen på lite julmat och inte vill vänta. Ta med en vän och tillbringa dagen på Loka Brunn. Vill man boka till badet har man 100 kr rabatt som julbords gäst. Varför inte ta en tur i gymmet, bada lite och sen njuta till fullo av god mat och dryck.

http://www.lokabrunn.se/mat-dryck/julbord/

Önskar dig en underbar tisdag!

Ps Du har väll sett att det är ett extra insatt yoga pass idag. 50 kr för en person 60 kr för 2 personer. Ds

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s