Jobbar du hemma?

Hemma jobb

Något som jag lagt märke till under pandemin är hur många människor som far illa när de arbetar hemifrån. Genom mitt arbete som massageterapeut möter jag varje arbetsdag människor som har ont i kroppen på grund av långa dagars arbete vid köksbordet. Jag förundras över att många arbetsgivare inte informerar sina medarbetare hur dom ska göra när kontoret plötsligt ligger hemma i köket. Vems ansvar är det egentligen att se till att man har en bra arbetsmiljö när man tvingas arbeta hemifrån ? Är det arbetsgivaren eller den anställde?

Att gå från en fullt fungerande arbetsplats med bra stolar och höj och sänkbara bord till köksbordet är inte helt lätt. I början tänker man att det är skönt att sköta sig själv. Men när veckorna går börjar kroppen att säga ifrån. Sen kan det gå lite tid innan den kan det bli påfrestande även mentalt. Ibland hör man om barn som måste få undervisning online. Hur svårt det kan vara för dem att hitta fokus i skolarbetet när annat lockar. Det är ingen skillnad på vuxna. Uttrycket ”hen är vuxen och borde klara det” är inte en sanning. De som hade svårt med fokus som barn troligen det som vuxna med. Det är viktigt att förstå.

Att jobba hemifrån har många utmaningar

Det finns många saker som gör att det kan bli extra krävande att jobba hemma just nu. Ett av dem kan vara som på bilden ovan.

  • Barnens dagis kanske har stäng. Trots det måste arbetsuppgifterna göras.
  • Platsen där man sitter och jobbar är inte ergonomiskt riktig. Kanske har köksbordet blivit hemmakontor. Då är bordet troligtvis för högt och stolen för låg.
  • Har du mycket jobb. Då är det lätt att bli kvar vid datorn längre än en vanlig kontorsdag.
  • Eller så är det svårt att få något gjort när hemmets sysslor pockar på uppmärksamhet.

Så hur var det nu med ansvarsbiten? Jo det finns faktiskt en lag. Den kallas arbetsmiljölagen. Den säger att arbetsgivare är ansvarig för arbetsmiljön. Oavsett om man sitter på kontoret eller av någon anledning måste arbeta hemma. Då handlar det förstås både om den fysiska och den psykiska miljön. Samtidig är det den anställdes ansvar att informera sin arbetsgivare om något inte är bra. För självklart kan inte chefen veta hur det ser ut hemma hos var och en. Vissa har trots allt ett kontor hemma. Kanske för att sambon jobbar hemifrån eller för att man helt enkelt hade ett rum över.

Vi vet inte hur länge denna pandemi kommer att hålla på. Anledningen att många levt med dåliga arbetsförhållanden är för att de hoppas och tror att det snart ska vara över. Samtidigt som många tror att de själva måste köpa in dyra möbler som egentligen inte får plats. Kanske är det dags att ta ett snack med chefen. Vem vet kanske arbetsplatsen tillfälligt kan flyttas hem på lån. Vilket skulle innebära en vinn vinn situation. Du skulle inte behöva få ont och kanske så småningom bli sjukskriven. Arbetsgivaren skulle slippa lägga pengar på sjukpenning och vikarie.

Här kommer en länk där du hittar massor av information om hemarbete. Bland annat många tips och råd som kan göra vardagen lite enklare. Jag kommer att läsa på och ta till mig för att förbättra min vardagsrutin. Häng på vet já

Coronaviruset – Arbetsmiljöverket

Önskar dig en fortsatt bra vecka och förhoppnings en solig helg i värmen.

EvaMay / Norimi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s