Vad är yoga?

Foto av Oluremi Adebayo pu00e5 Pex

Hej!

Yogan är ett 5000 år gammalt sätt att ta hand om både kropp och själ. Att stilla sinnet. Rishis var en yogalärare som sägs ha skapat yogan. Han studerade djurens rörelsemönster för att sedan meditera på hur de påverkade kroppen.

Om du utövat yoga under en tid vet du säkert att det finns flera olika yogaformer. Oavsett om man provat eller inte så har de flesta en åsikt om den. En tanke som många jag pratat med har. man sitter stilla och säger om. Andra tänker att det är en träningsform där man måste vara super vig kunna stå på huvudet och ibland även slå knut på sig själv. Vilket alternativ man väljer eller om man har någon annan uppfattning om yogan så är den troligtvis till stor del rätt. Det finns nämligen allt ifrån stilla sittande till slå knut på sig självyoga. Vilket jag tycker är helt fantastiskt. Det innebär nämligen att det finns en yoga form för alla. I det här blogg inlägget tänkte jag berätta lite kort om de vanligaste.

Foto av Karolina Grabowska pu00e5 Pexels.com

Yin yoga

En av de yogaformer som verkligen har exploderat under de senare åren. Formen är stillsam även om den använder sig av några mera aktiva moment. Här arbetar man med bindväven, en vävnan vars uppgift bland annat är att håller ihop musklerna. För att uttrycka det enkelt. Den ser lite olika ut beroende på vart i kroppen den sitter. Yin yoga kallas på engelska restorative yoga vilket betyder återhämtningsyoga. Man stannar då i varje övning mellan 3 och 5 min. För att man ska klara av att stanna en längre stund i ställningen använder man sig av kuddar, klossar och filtar. Allt som kan göra ställningen bekväm. Till skillnad från andra yoga former, där man arbetar med att sträcka själva musklerna, går man inte ner i max läge utan stannar innan just för att engagera bindväven. Yin yoga passar bra om man känner sig trött och sliten. Om man känner sig stel eller har humörsvängningar. En yoga som passar alla.

Mediyoga

En evidensbaserad terapeutisk yoga. Vilket innebär att det finns en hel del forskning på denna yoga form. Andetaget är grunden i utövandet och hjälper till att reducera stress och bli mera närvarande i stunden. De flesta av övningarna sker sittande eller liggande men det förekommer stående ibland. Alltid inkännande och mjuka. För den som har svårt att sitta på golvet går det alldeles utmärkt att sitta på en stol. Yogaformen används idag som rehabilitering på många vårdinrättningar. Främst vid stressrelaterade sjukdomar. Exempelvis hjärtsjukdomar utbrändhet men även vid huvudvärk och andra besvär. Passen är indelade i övningar, avslappning och meditation.

Ashtanga yoga

En mera fysiskt krävande yoga form. Här finns flera olika serier man går igenom både när det gäller kropps övningar (asanas) och andning övningar. Övningarna lärs in steg för steg. Först när man behärskar den senaste övningen går man vidare till nästa. Yogan är dynamisk. Det kan ske i en klass eller under något som kallas Mysore. Mysore, uppkallat efter en plats, innebär att man kommer till studion under vissa tider och arbetar själv med sina övningar. Läraren finns där för att hjälpa och föra eleven vidare i sitt utövande. Det innebär att det kan finnas flera utövare där samtidigt vilket innebär att man inte behöver betala för en privat lektion. Utövandet handlar andning rörelse och blickfokus.

Hatha yoga

En av yoga former som funnits med ett tag i vår nutida samhälle. Under namnet kan man hitta klasser med olika namn. Översatt betyder Hatha yoga, ha-sol tha-måne. Idag ser vi det som en basic yoga klass men enligt gammalt är det en form som kräver mycket av sin utövare. Även i denna form använder man sig av både andningstekniker och yoga övningar. Det kan vara statiska övningar. det vill säga där man står länge i en och samma position. Men det kan även vara flow klasser där man byter ställning i varje andetag och därmed får ett behagligt flöde. Vissa yoga lärare leder sina klasser i en tyst yoga sal medans andra använder sig av musik i olika former.

Förutom dessa finns massor av andra härliga yogaformer. Så var inte rädd för att utforska och prova. Det är bara du som vet vad som passar dig. Vi är alla olika och har därför olika mål med vår yoga utövning. Vissa vill ha fysisk träning medans det för andra är minst lika viktigt med den mentala biten.

Visste du att det finns barn yoga?

Jag vill avsluta med några råd:

  • Var alltid inkännande och ha inte för bråttom. Yoga handlar inte om att nå ett mål. Målet är resan framåt. Endast genom att vara fullständigt närvarande i ditt utövande kan du komma vidare och utvecklas. Flytta fokus från huvudet och ner i kroppen. Känn efter hur det känns. Då kommer du att känna när det blir rätt vilket i sin tur leder till nya upptäckter.
  • Yoga får aldrig göra ont. De kan dra och sträcka. Vara lite jobbigt. Men aldrig göra ont.
  • Tänk på hur du belastar handleder, rygg och knän.
  • Kanske behöver du i början fokusera på rörelsen. Men när du känner att det är ok lägg till din andning. (Din yogalärare kommer att förklara för dig) När du gör det får du ut så mycket mera av din yoga.
  • Oavsett vilken yoga du väljer eller om du inte väljer någon alls så rekommenderar jag dig att meditera. Det hjälper dig att bli av med stress och få lättare att fokusera.

Om du inte hittat något spännande här rekommenderar jag dig att titta på youtube för inspiration.

Vill du prova MediYoga hittar du just nu gratis pass på hemsidan. Dessutom om du väljer att träna online har du 7 dagars prova på. MediYoga Sverige – Forskning – Utbildning – Kunskap

Nyfiken på andra former av yoga. Nu har yogobe 14 dagars prova på. Vill du fortsätta kan du använda din friskvårdscheck. Yoga och träning online för hållbar hälsa | YOGOBE

Några av fördelarna med yoga är att du kan du träna i vardagsrummet, i solen eller varför inte ta med dig din nya vana när det är dags att åka på semester.

Vill du veta mer om olika typer av meditation, chakrasystemet och annat som hänger ihop med yoga. Då kan du klick på knappen Följ Norimi här på sidan och få meddelande när ett nytt inlägg dyker upp.

Ta hand om dig och ha en fin helg! ❤

EvaMay / Norimi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s