Spännande serie om Chakra systemet

Hej! Hoppas du haft en fin vecka. Vädret har ju bjudit på en hel del variation men så är det April. Trots att samma sak sker så gott som varje år blir åtminstone jag förvånad. För när snön plötsligt vräker ner är jag mentalt inställd på att få ställa fram utemöblerna.

Gissar att finns fler än jag, som likt April, blir lite i obalans när våren är i annalkande. Vad passar då bättre än att grotta ner sig lite i chakra systemet. Vad är det egentligen och vad har man för nytta av att lära mer.

Tänk dig blodet som pumpas runt i kroppen. Det flyter i ådror kors och tvärs för att ta sig till kroppens alla delar. Under sin framfart transporterar det syre, hormoner, näringsämnen och avfall med mera till och från cellerna. En fantastisk leverantör helt enkelt. Chakra systemet är också det en leverantör med arbetsplats i och även utanför kroppen. En skillnad är dess flöden inte syns på samma sätt. Har du någonsin landa med flyg på natten när vägarnas nätverk syns tydligt från vägbelysning och bilarnas egna lyktor. Så föreställer jag mig att chakra systemet ser ut.

Foto av Juan Marcelo

Ordet chakra betyder hjul eller livshjul. Något man kan hitta hos fler olika filosofier. Men i det här inlägget håller vi oss till mediyoga. Anledningen till att jag specificerar är att det oftast talas om sju chakran medans, bland annat, mediyogan talar om åtta. Här är några av dagens punkter.

 • Hur är det uppbyggt?
 • Vilka chakran finns och var finns dom?
 • Vad man får lära under de nästkommande nio veckorna.

Hur ser chakra systemet ut?

Som du läste ovan pratar man om 7 och chakran beroende på hur de olika lärorna förhåller sig till dem. Men sanningen är att det finns ungefär 88000. Du läste rätt. Många är små och finns utspridda i hela kroppen samt ute i vår aura. (Som du kan läsa mera om vecka åtta) Oavsett storleksskillnader är alla lika viktiga för ditt välbefinnande. Men hur kommer då energin från det ena chakrat till det andra? Här kommer nadis in. Nadi betyder flöde och är de energibana som transporterar prana (livsenergi). Kanske har du hör talas om meridianer inom den kinesiska medecinen, det är som chakrasystemets nadis med ett annat ord.

Den största nadis av dem alla är sushumna som går längst ryggraden där de största chakrana binds ihop. Två andra nadis ligger på var sin sida om sushumna. Till vänster Ida, som står för den kvinnliga energin. Till höger pingala, som är kanalen för den manliga energin. De börjar båda längst ner vid svanskotan och ringlar sig i en spiral upp längst ryggraden till pannchakrat där de tre banorna möts. Ida och pingala möts vid varje chakra.

Foto av Sharon McCutcheon pu00e5 Pexels.com

Vad heter de stora åtta?

 • Rotchakra – Placerat vid svanskotan
 • Sexualchakra -Placerat ovanför blygdbenet vid könsorganet
 • Navelchakra – Placerat vid naveln
 • Hjärtchakra – Placerat mellan fjärde och femte bröstkotan i höjd med hjärtat
 • Halschakra – Placerat vid halsen
 • Pannchakra – Placerat 0vanför näsroten, ca 15mm in i pannan
 • Kronchakra – Placerat fyra fingrar ovanför hjässan.
 • Auran som omsluter hela kroppen

Kanske undrar du vart de konstiga namnen du hört nån gång tagit vägen. Dom finns fortfarande men i mediyogan används uttryck som är tydliga och enkla att förstå.

Foto av Madison Inouye pu00e5 Pexels.com

Vad får jag lära mig?

 • Ett chakra tas upp varje gång
 • Du får veta vilken färg och ljud som är kopplat till veckans chakra
 • Hur ett bra eller dåligt energiflöde kan påverka dig både fysiskt och psykiskt.
 • Vilken körtel är det kopplat till och vad innebär.
 • Hur kan man påverka ett dåligt flöde i det aktuella chakrat.

Det här är en spännande värld. Ser fram emot att få ge dig nya verktyg att använda i vardagen. Klicka i följ Norimi för att få nästa inlägg i din email. Tycker du om inlägget gilla gärna, då blir jag jätteglad.

Har du annat du funderar på och vill veta så skicka gärna ett ett meddelande.

Önskar dig en fin fortsättning på veckan. ❤

Va rädd om dig och dina med männsikor så hörs vi nästa vecka.

Kram

EvaMay / Norimi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s