Hur mår ditt rotchakra?

Foto av Daniel Watson pu00e5 Pexels.com

Hej! Hoppas din vecka varit bra och att du har fått njuta av värmen som plötsligt dök upp från ingenstans och visade sig i större delen av landet. I så fall hoppas jag att du känner dig laddad och vill som jag dyka ner i chakra systemets spännande värld.

Vi börjar som sig bör i det chakra som ligger längst ner av de stora åtta. Nämligen rot chakrat. Det första och faktiskt det enda som riktar sig ner emot jorden. Det är genom det som vi får kontakt med moder jord och kan hämta kraft. Så bara att sitta ner på marken och andas göra att vi landar i rot chakrat. Det är här vi har vår grund. Roten till vår existens.

Foto av Eneida Nieves pu00e5 Pexels.com

För det behöver vi det mest basala. Nämligen mat, kläder och tak över huvudet. När vi har det och kan släppa oron över om det kommer att finnas mat så vi slipper svälta, kläder så vi slipper frysa och ett hem som ger oss, inte bara, skydd från yttervärlden i form av vindskydd och värme, utan även gör att vi känner oss trygga oavsett hur världen ser ut utanför. Idag är pengar en del av den grunden då de hjälper oss att betala för våra förnödenheter.

Rotchakrat är ett de tre nedersta chakra punkterna som är feminina. I yogan menar man att de står för de mera jordnära medans hjärtat är neutralt och de nästa tre är maskulina och mer luftiga. Att få balans mellan de nedre och det övre är att hitta harmoni. För att det ska vara möjligt behöver energin flöda lätt och inte stöta på patrull någonstans.

Så vad kan skapa ett bättre respektive sämre flöde i vårt chakra system?

Rotchakrat är det första av de åtta och sitter under svanskotan Det som tar upp energi från jorden. Som du precis läste är det viktigt att det basala i livet fungerar för att flödet ska ta sig fram genom rotchakrat. Genom att se till att man har det man behöver har man kommit en bit på väg.

Alla 8 chakran har en färg och rot chakrat är rött och elementet jord.

Det kan ibland upplevas som att chakra systemet är något flummigt. Men desto mer man lär sig desto mer inser man att de är förankrade inte bara till det psykiska utan även till den fysiska kroppen därav bland annat skelettet och benen, tjocktarmen och anus

Några fakta om rotchakrat

  • Varje chakra är kopplat till ett sinne. I detta fallet lukt.
  • Varje chakra är kopplat till körtel i detta fallet binjurarna.
  • Vill du använda ett mantra knutet till detta chakra vid meditation ska du här använda Lam
Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

Trygghet

Redan från vårt första andetag är det viktigt att känna trygghet. Enligt den yogiska traditionen ska mamman tillbringa de sex första veckorna tillsammans med barnet. Hela tiden beröra. Allt för att skapa trygghet. Mamma är här. Du kan känna dig trygg. Jag ska se till att du får mat och du inte fryser eller känner dig ensam. Det hjälplösa barnet får den första tiden av sitt liv sin grundtrygghet. `

Att vara i balans respektive obalans, hur påverkar det oss?

När rotchakrat är i balans känner man sig trygg. Man trivs med sin kropp. Allt känns rätt. Livet känns meningsfull och allting flyter på. Chakrat är kopplat till att rena och eliminera. Vilket förutom det kroppsliga handlar det även om känslomässiga saker vi går igenom.

Som du läste tidigare i texten handlar det både om det fysiska och det psykiska. När rotchakrats energiflöde stagnerar får man en känsla av att allt i livet är tungt. Det börjar oftast utifrån. Exempelvis att man blir av med jobbet. Börjar oroa sig för ekonomin. Vilket kan leda till oro om framtida svårigheter med ekonomin. Det vill säga de basala behoven hem, mat och trygghet riskerar att försvinna. Men det kan handla om vad som helst som gör att man tappar fotfästet och sin grundtrygghet. Oron kan manifestera sig som besvär i kroppen. Då man i rotchakrat har grunden för all sin hälsa oavsett om den är mental, emotionell eller fysisk.

Obalanser och problem kan visa sig i skelettet, benen, tjocktarmen, ändtarmen och anus bland annat. Kanske får man förstoppning eller ont i ländryggen. Lider av utmattning och känner att det aldrig finns tillräckligt med energi.

Vad kan man göra för att balansera sitt rotchakra?

För att se till att behålla eller förbättra flödet igenom rotchakrat är det viktigt att ta hand om sig. Det kan handla om så enkla saker som att skapa rutiner kring kost, motion och sömn. Då kommer man att känna tillit till det som sker och även våga ge sig in på nya vägar.

Att använda yoga och meditation är ett fantastiskt redskap för att skapa flöde. Dels på grund av rörelserna som löser upp stagnerad energi och får den att flöda. Men även på det mentala planet. När man genom att använda andetaget släppa taget om tankarna och vara i nuet blir man bättre på att lyssna inåt. Då kommer kroppen och sinnet att förmedla om något är fel och du kommer att lyssna och agera.

Genom att skapa flöde är det inte bara kroppen som reagerar utan även sinnet. Kanske inser man en dag efter att ha yogat en tid att oron har minskat. Att separationen inte längre gör så ont och man kan se andra sidor av det som hänt. Man börjar känna tillit till det som sker.

Är man osäker på var man ska börja är rotchakrat det bästa alternativet för att sedan stegvis ta sig uppåt.

Yoga är ett bra sätt att balansera sina chakran. Då rotchakrat är riktat ner mot jorden är det en fördel att sitta direkt på marken eller gå barfota om årstiden och vädret tillåter. Ta en skogspromenad. Allt som förankrar dig direkt med jorden.

YOGA ÖVNINGAR FÖR ROTCHAKRAT

Fjärillen

Fjärillen : Sitt som på bilden ovan. Dra in hälarna så långt du kan. Om du har svårt att sitta så kan du alltid lägga en kudde under rumpan för att få en rakare hållning(inte som hon på bilden 🙂 Låt knäna studsa försiktigt upp och ner medans du andas långa djupa andetag genom näsan. 1-3 minuter vila sen på rygg.

Framåt böj med benen ihop

Framåt böj med benen ihop; Sitt med benen ihop rakt fram. Ta ett djupt andetag in när du sedan andas ut bör dig framåt med rakt rygg. När det tar stopp (Du ska inte pressa) släpp ner huvudet och slappna av. Knäna ska ligga mot underlaget. Stanna här i 1-3 minuter och andas långa djupa andetag vila sen på rygg.

Meditation

Ett sätt att meditera är faktiskt att ta den där skogspromenaden. Stänga av mobilen, andas och fokusera på det som händer runt om kring.

Det man ofta tänker på när man hör ordet är att man sitter på golvet med benen i kors. Men det går lika bra att sätta sig på en stol. Då placerar man sig långt fram på sitsen så att man inte kommer i kontakt med ryggstödet. Här kan man välja att bara sitta och andas långa djupa andetag. Att lägga till rotchakrats mantra lam är ett ytterligare sätt att få hjälp med att släppa tankarna. Ta sedan ett djupt andetag in igenom näsan. När du sen andas ut säger du lam ända tills luften tar slut. Vibrationerna i orden du säger går ut i hela kroppen.

Eller så kan du göra aktiva andetag och samtidigt föreställa dig hur rötter går från dig ner i golvet och vidare ner i jorden. Hur ser dina rötter ut! Sitt gärna i 11 minuter.

Lycka till!

Sammanfattning

  • Rotchakrat handlar om den grundläggande trygghet och stabilitet.
  • Att börja här och arbeta sig uppåt är ett bra sätt att lära att lära känna chakra systemet och lyssna inåt.
  • När flödet stryps kan det uppstå både fysiska och mentala obalanser
  • Ät näringsrik kost, motionera och sov bra.
  • Ta dig tid att bara vara gärna genom att meditera en stund när du gjort yoga eller kört något annat tärnings pass. Då är det lättare att släppa taget om tankarna.
  • Rotchakrats mantra är Lam.

Är du sjuk. Då ska du ta kontakt med en läkare. Chakrasystemet och balansering är endast ett extra verktyg i din verktygslåda för att må bättre i vardagen.

Det var allt för nu. Nästa vecka är det dags att ta itu med chakra nr 2 sexualchakrat.

Önskar dig en underbar helg ❤

EvaMay/Norimi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s