ADVENTSKALENDER LUCKA 21

Kanske ett dekorationstipp så här dan före dan före dan före dopparedan

Jag nu börjar kanske de sista förberedelserna vara klara. Själv har jag faktiskt inte så mycket julstök för mig så här dags. Nu är det packning och planering inför jobbet som hägrar de sista dagarna på året. Så passar på då jag flikat in en ledig dag och greja litegran.

Vad gör du på jul? Äter du god julmat och bara myser. Tittar på ”Kalle Anka och kan du vissla Johanna” eller har ågon annan tradition. I vår familj gillar vi spel av olika slag. Och då talar jag inte om lotteri och vadslagning, utan om familjespel som får oss att kikna av skratt eller bara sätta geniknölarna i spel. något vi alla kan göra tillsammans.

Julen är oftast en tid när vi kommer samman med familj men även vänner. Finns det något bättre än att se ljuset i barnens ögon på julafton. Deras iver att och undran. När får vi öppna julklapparna? Det dukade borden med alla julens läckerheter. För att inte tala om julgodiset i sina vackra färger och magiska smaker. Barnen gör julen till något extra. Dom är vår julklapp. En julklapp fylld av glädje och bus.

Dofterna av apelsin och pepparkakor som sprider sig i huset. Julefrid när den är som bäst. Men tyvärr är det inte alla som får känna glädjen. Idag går mina tankar till de små. De som inte längtar efter julen. De som fasar för vad som ska hända. Där inte ens julmat på bordet, massor av godis och klappar under granen kan få dem att le. Vissa lever i en grå vardag och märker kanske inte att det är jul mer än på den yttre dekoren som sätts upp och förgyller vårt land. För dem är det en värld som dom inte har tillträde till. Dom står frusna utanför och betraktar och längtar in.

Men något som kanske är svårare att upptäcka, är barnen som har allt det där som en riktig jul innebär. Men som vet att när glöggen hälls upp är det inte starten på en mysig kväll utan ett helvete som tar sin början. Allt i hemmets inte alls lugna vrå. Bortom omvärdens ögon.

En plats där både vuxna som oroar sig för ett barn och barnen själva kan få hjälp och stöd är BRIS (Barnens rätt i samhället) Ett bättre liv kan ligga bara ett samtal bort. Kanske behövs bara någon som lyssnar. Men hjälpen finns för den som behöver mera. BRIS hjälper också dig som är vuxen med hur du går vidare om ditt barn eller ett barn du ser i din vardag mår dåligt. Du kan hjälpa genom att ringa BRIS vuxen telefon. Det finns även en stödlinje för idrottsledare.

Behöver du hjälp är den bara ett telefonsamtal bort. Vill du hjälpa utan att ha någon i din närhet som direkt behöver den. Då kan du stödja Bris genom att köpa ett gåvobevis, varför inte ge bort som julklapp. Det gör att chatten, telefonlinjerna och mejl hålls öppen så att de som behöver någon kan få stöd.

Här finns länken till BRIS för dig som vill veta mera. https://www.bris.se/

Önskar dig en fin dag!

EvaMay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s